Hvordan gøder man sin have om foråret med organisk gødning og hvilke forhold man skal være opmærksom på? Få svaret i videoen eller artiklen.

Tekst:

Når foråret er ved at være over os, begynder planterne at skyde frem og komme i vækst. Det betyder at de skal have næring i form af gødning.

Gød i april

April er det helt rigtige tidspunkt at starte med at gøde, da jorden er til at arbejde med – dvs. at den er til at grave i, den ikke er frossen, og ikke er for våd. Man begynder at så i slut april/maj, men man kan altså godt gøde jorden et stykke tid inden såning, så jorden forbedres, og så der venter en masse næringsstoffer, når planterne rigtig begynder at spire og komme i vækst.

Brug omsat møg

Først og fremmest er det vigtigt ikke at bruge friskt møg, da de fleste planter, specielt om foråret, er sarte overfor frisk møg. Derfor bruger vi omsat møg, der har været en tur i komposten, og er blevet til næringsrig muld. (Det blander vi i jorden, så det bliver luftigt, og så der ikke kommer for meget direkte på planten.)

En anden vigtig grund til at bruge omsat møg og ikke friskt møg, er fordi der tit er halm, altså strøelse, i hestemøget. Strøelsen har den egenskab, at den binder kvælstof som er et af plantens næringsstoffer. Dermed kan planten ikke optage det næringsstof, og den kan i sidste ende mistrives. Derfor er det også bedst at bruge omsat møg, da halmen i omsat møg er nedbrudt.

Bland møget i jorden

Da jeg er i gang med at gøde køkkenhaven, så blander jeg bare hestemøget med jorden. Jeg lægger det ikke oven på jorden, da hestemøget er lidt klæg, og så ville spire ikke kunne igennem.

 

Besvar