Selvom sommeren i Danmark ofte lader meget tilbage at ønske, så er en terrasse vidunderlig at have. Der er intet bedre end de lune, danske sommeraftner, hvor grillen er fremme og familien er samlet. Skal man have en terrasse, er der dog mange der står overfor et valg. Skal man have en træterrasse, eller skal den laves med betonsten? I nogle tilfælde giver svaret måske sig selv på grund af typen af terrasse, men i andre tilfælde er det ikke helt så nemt.

Træ kræver vedligehold

Mange synes at en træterrasse er pæn, men de færreste husker, at den kræver meget vedligehold. Det danske klima er fugtigt, og det kan være særdeles hårdt ved trækonstruktioner.

Der findes meget indenfor træbehandling i dag, men det skal gøres ordentligt for at forhindre råd og svamp. Der er bestemt intet i vejen for at få en terrasse lavet af træ, hvis det er drømmen, men man skal bare være forberedt på det vedligehold, der er til sammenligning med havefliser.

Samtidig er der også det problem, at man kan få splinter i fødderne af træ. Det er især et problem, hvis man har små børn, der løber barfodede hen over terrassen. Splinter kan naturligvis fjernes, men mange af os har nok ubehagelige minder fra barndommen om at få genstridige splinter.

Fliseterrassen

Med en fliseterrasse behøver man ikke bekymre sig om splinter, og derfor kan den være et mere børnevenligt alternativ. Derudover er der naturligvis også den store faktor, som hedder vedligehold. En fliseterrasse kræver mindre vedligehold. Der er selvfølgelig noget vedligehold i forhold til fugerne – især hvis man vælger små sten. Nogen løser dette ved ukrudtsdræber, og det er en smagssag. Under alle omstændigheder er mosset mellem stenene også mest en udseendemæssig faktor, og mange ignorerer det simpelthen til fordel for bare at slappe af og nyde haven.

Endeligt har træ en begrænset levetid. Betonfliser forgår aldrig, og selv hvis de skulle blive skadede af alger efter en årrække, så kan de renses med en højtryksrenser.

Herregårdsfliser – et godt valg

Herregårdsfliser er en form for betonflise og et populært valg i mange danske hjem. Disse rustikke sten har en størrelse, der gør dem nemme at lægge og samtidig betyder, at de kræver begrænsede mængder vedligehold.

Hvis du skal have en ny terrasse af belægningssten, kan du både lægge stenene selv, men du kan også hyre en professionel. Der er dog penge at spare ved at lægge dem selv, og det kan være en positiv oplevelse, hvis man tager det roligt og bruger en weekend på det.

Hvis du vælger selv at lægge herregårdsfliser til din terrasse, skal du huske også at købe sand og grus til projektet. Stabilgrus og flisesand af ordentlig kvalitet er alfa og omega for et godt og holdbart resultat.

Lige meget hvad du vælger, skal du dog huske på én ting – det vigtigste er, at du selv er glad for din terrasse (lige meget om du vælger sten eller belægningsfliser i sidste ende).