Et spørgsmål der man ofte høre i enten forårsmånederne eller efterårsmånederne er om hvorvidt det er muligt at gøde sin græsplæne med gratis gødning fra hestehold. Læs med i artiklen og find ud og hvordan du billigst muligt topdresser din græsplæne med helt naturlig gødning.

flot graesplaene med topdres

Hestemøg er ikke optimalt valg til græsplænen

Hestemøg er sprængfyldt med god næring, men er alligevel ikke et særlig godt valg, når det kommer til gødning af græsplæner – Hvordan kan det være? Det skyldes ene og alene strukturen på hestemøg, som desværre er alt for grov til en græsplæne.

Når vi snakker topdressing af græsplæner, så er det meget vigtigt at materialet er utrolig fint, så det nemt kan komme i kontant med den underliggende jord og derved hurtigere bliver en del af underlaget. Medmindre man har en måde hvorpå man kan fingranulere sit omsatte hestemøg, bør man i stedet bruge en findelt topdressing.

Hvad er så det optimale materiale at topdresse med?

Opskriften på en god topdressing er fint kompost eller jordforbedring blandet med fint bakkesand. Begge dele er forholdsvist nemme at skaffe selv og derefter blande, men du kan spare meget tid og mange kræfter ved blot at købe det færdigblandet – brug evt. denne oversigt over topdressing forhandlere.

Hvis du selv vil blande din plænedressing, så bør du blande det 50/50, dvs. 1 del kompost/jordforbedring og 1 del fint sand. Det er en god blanding, da den er nem at administrere og sikrer masserer næring til græsplanterne uden fare for overgødskning.

Alternativt kan man bruge helt normalt harpet muld, selvom det ikke indeholder næring, kan det bruges til at udjævne og rette med.

LÆS OGSÅ: Literpriser på topdressing

Skal man give kalk sammen med topdressing?

Man kan sagtens give kalk i samme omgang med at man topdresser sin plæne, men det bør man selvfølgelig kun gøre, hvis den trænger til kalk. Ved hjælp af en pH-tester kan man hurtigt finde ud af om pH-værdien er for lav i ens plæne.

Mangler ens plæne kalk, så er det faktisk underordnet hvornår på året man spreder det. Man bør dog som udgangspunkt ikke sprede kalk i tørkeperioder og når jorden er helt frossen.

Der findes ikke topdressing, som indeholder kalk, men pH-værdien på de fleste typer af topdressing er dog meget neutrale, hvilket vil hæve pH-værdien en sur græsplæne.

Du skal gøde din græsplæne regelmæssigt

De fleste drømmer om en tæt og grøn græsplæne uden mos og ukrudt, hvilket kræver at man regelmæssigt både giver topdressing/gødning og kalk. Hvis man kun en gang hvert 4-5 år giver sin græsplæne lidt opmærksomhed, så er resultatet typisk også derefter.

Hvis man ikke selv har lyst til at stå for det arbejder der ligger i at opretholde en flot græsplæne, så kan man hyre en anlægsgartner, hvilket faktisk er væsentligt billigere end mange tror. Det koster typisk mellem 10 og 30 kr. pr. kvadratmeter om året at få en fagmand til at stå for vedligehold af ens plæne.