Det er ikke alle, der er født med grønne fingre, men derfor kan man sagtens drømme om at få en frodig køkkenhave, hvor der kan hentes masser af grøntsager og bær. Der er dog mange, der bliver slemt skuffede, når høsttiden kommer, for høsten lever bare ikke op til forventningerne.
At få en frodig have behøver heldigvis ikke være svært – der er bare visse ting, som man skal have på plads.
Start beskedent
Det bedste råd i forhold til folk, som er nybegyndere med køkkenhave, er at starte beskedent. Det er langtfra alle afgrøder, der er lige svære at dyrke, så start med de nemme.
Gode begyndergrøntsager er for eksempel kartofler, rødbeder, radiser og bønner. Disse grøntsager er alle forholdsvis hårdføre, og kræver ikke stor opmærksomhed. Selvfølgelig har alle grøntsager specifikke krav, og det kan være en rigtig god idé at læse lidt om alle grøntsager i køkkenhaven før de plantes.
Her kan du se et stort kartotek af letlæselige dyrkningsvejledninger.
Gå i gang i foråret
Skal du i gang med at opdyrke en køkkenhave, så er et andet godt råd at gå i gang med arbejdet tidligt i foråret. Her er det især to elementer, der skal gøres klar.
Det først element, der skal være styr på, er forspiringen af grøntsagerne. Det er en god idé at forspire grøntsager, da de så får et forspring i forhold til ukrudtet.
Det andet element, som man bør få styr på i starten af foråret, er jordstykket som man vil bruge. Det er dels en god idé at gøde jorden grundigt – for eksempel med hestegødning. Derudover bør man også være over ukrudtet. Der er nemlig meget tid at spare ved at luge i starten af foråret, før ukrudtet rigtig får lov at få fat.
Rigtig mange begyndere forsømmer lugningen i foråret, fordi der er så lidt ukrudt, der er spiret frem. Når solen får mere fat, går det imidlertid pludselig meget hurtigt med væksten, og så mistet man nemt kontrollen.
Roter afgrøder
Når man har haft have et par år, bør man begynde at være opmærksom på at rotere afgrøder. Forskellige grøntsager har behov for forskellige næringsstoffer. Derfor bliver jorden med tiden udpint, og det går ud over væksten. Du kan gøre meget selv ved at gøde mellem hver sæson, men det er ikke altid nok.
Hvis man dyrker de samme afgrøder på det samme stykke jord år efter år, er der nemlig også større risiko for, at der går sygdomme i grøntsagerne.
En god tommelfingerregel er derfor at rotere ens afgrøder.
Vær opmærksom på utøj
Sygdomme er ikke det eneste, der kan true ens grøntsager. Skadedyr er også en alvorlig trussel, og med en stor køkkenhave, kan det være svært at undgå. Heldigvis findes der masser af vejledning i forskellige former for utøj, og hvis du opdager det hurtigt, er der stor chance for, at du kan redde dine planter.
Disse råd er naturligvis bare overfladiske råd, og enhver erfaren haveejer ved, at man altid kan lære mere. En stor kilde til succes er nemlig erfaring.