Mange husejere har oplevet problemer med fliserne på terrassen, der bliver grimme på grund af alger. Det er dog langt fra alle, der ved at alger både kan være nemme at fjerne, og at man kan gøre meget for at undgå, at problemet opstår igen.

Manuel rensning af fliser

Der findes mange metoder at fjerne alger på. Hvis du er klar på selv at fjerne algerne, kan du gøre det ved at strø sand ud over fliserne og slibe dem rene ved at feje sandet hen over. På den måde fungerer sandet som et stort slibepapir. Det er en tidskrævende metode, men kan gøres nemmere, hvis du bruger skarpkornet sand. En ekstra bonus er, at du får fugerne mellem fliserne fyldt op med sand igen. Det er dog ikke nødvendigvis en metode, der kan anbefales, da det kræver meget knofedt og ikke giver det optimale resultat.

Fliserens

At rense fliser med sand er meget tidskrævende, og meget vanskeligt, hvis fliserne er kraftigt angrebet af alger. Er det tilfældet, kan du med fordel prøve fliserens, der er et alternativ, som kan købes på flaske i de fleste byggemarkeder. Med fliserens bliver det pludselig nemmere at fjerne algerne, og du skal være opmærksom på, at fliserensen også har en vis eftervirkning. Det vil sige, at de du ser lige efter behandlingen, stadig kun er det foreløbige resultat.
Der findes et bredt udvalg af forskellig fliserens – bare følg anvisningen på flasken. Den store ulempe er dog, at det er et kemisk produkt, som du arbejder med, og det kan ikke fjerne alger helt fra fliserne.
Det er også muligt at bestille professionelle fagfolk til at komme og klare rensningen af fliserne for dig.

Læs meget mere om algerens på fliser her.

Rensning med højtryksrenser

Den mest effektive metode til at rense fliser for alger, er med højtryksrenser, der fjerner algerne med vand. Denne metode indenfor fliserens har de klart bedste resultater, og du undgår helt kemi i rensningen. En stor udfordring med højtryksrenseren er at den skader overfladen på dine fliser, så alger, mos og flisepest hurtigt vil komme igen.

Færre alger i fremtiden

Mange alger kan undgås ved imprægnering af fliser. Algebehandlingen sker, når fliserne er tørre efter højtryksspuleren, kan indprægningen af fliserne ske. Indprægningen påføres fliserne, og efter nogle timer har den bundet sig til fliserne.
Imprægneringen fungerer ved at mindske fliserne vandindtrængen, og dermed bliver det også sværere for algerne at få overtaget igen.

Hvad skal du vælge?

Hvis du døjer med alger på terrassen, er det op til dig selv, hvad du skal vælge. Vil du selv i gang med ‘gør det selv-projektet’, er det en mulighed, men hvis du hellere vil lade andre klare arbejdet, er det billigt at bestille en fliserens som udføres af professionelle fagfolk.