Spagnum er et helt fantastisk gromedie, som både anlægsgartnere og haveejere elsker, men der er en bagside af medaljen, som omhandler miljøet.

Det er efterhånden almen viden at opgravning af spagnum, udleder meget CO2 og langt fra er et klimavenligt produkt. Grunden til at spagnum ”sviner”, når det bliver udvundet, er at tørven binder CO2, som ved brug bliver frigivet. Det betyder at det miljørigtige valg faktisk ville være at lade spagnummen ligge.

I Danmark findes der både fredede højmoser og aktive højmoser hvorfra der bliver udvundet dansk spagnum. Det skal dog siges at rigtig meget af den spagnum, som bliver brugt i Danmark, stammer fra lande som fx Sverige, hvilket selvfølgelig ikke gør problemet mindre.

spagnum fra højmose
Her ses en højmose hvorfor spagnum bliver udvundet.

Grunden til at spagnum stadig er en favorit

Der findes efterhånden mange alternativer til spagnum, men der er endnu ikke et alternativ, som er helt på samme niveau. Spagnum er stadig et utrolig let, porøst og unikt materiale sammenlignet med spagnumfrie alternativer.

Prisen er også en væsentlig faktor, da spagnum er et utrolig billigt materiale sammenlignet med fx næringsberiget jord. Når vi snakker om materialer som fx spagnum, jord og kompost, så er fragtomkostningerne en stor del af kostprisen. Spagnum vejer meget lidt og kan komprimeres sammenlignet med mange andre materialer, hvilket gør det meget billigere at fragte rundt på.

Vil du have et indblik i de danske spagnumpriser, kan du bruge denne oversigt.

Man kan evt. begrænse sit spagnumbrug

Det er næsten umuligt at undvære spagnum i forbindelse med fx etablering af surbundsbede med fx rhododendron, hortensia og lyng, men på sigt kan man sagtens reducere sit forbrug af spagnum.

Har man et surbundsbed, så ved man også at det er vigtigt at man sørger for at bedet holder en konstant lav pH-værdi. Den lave pH-værdi sikrer at surbundsplanter trives og giver de flotte blomster som pryder enhver have.

De fleste topdresser deres surbundsbede med spagnum, for at holde pH-værdien på et lavt niveau, men man kan faktisk opnå præcis samme effekt ved brug af grannåle eller fyrrenåle. Disse nåle bliver til sur jord når de bliver nedbrudt, som derved giver den lave pH-værdi som er så vigtig. Desuden giver både grannåle og fyrrenåle også en fordelagtig dræneffekt, samt gøder planterne i bedet.

Vi løber tør for spagnum før eller siden

Spagnum er en naturresurse, som ikke kan genskabes på hurtig vis. Vi kan etablere højmoserne, men det tykke lag af spagnum, som med tiden vil opstå, tager mange menneskeliv om at dannes.

Der går lang tid før vi løber tør for spagnum, men pga. den langsomme proces, vil vi før eller siden løbe tør. Det kan naturligvis også ske før, at vi løber tør, da mange lande er begyndt at anse højmoser som en truet naturart