Mange farer lurer om vinteren i haven. Kulde, blæst og regn kan forvolde store skader. For at sikre havens jord og planter til foråret, er det nødvendigt at vinterdække haven.

Jordtemperaturen er nu under de 5 grader, hvilket betyder, at det ikke længere er muligt at jordforbedre om efteråret. Når jordens temperatur når under de 5 grader, arbejder jordens mikroliv simpelthen ikke længere – det går i dvale, og så nytter det ikke så meget af forkæle de små bakterier. Nu kan man derimod beskytte jordens struktur og mikroliv ved at vinterdække!

Hvordan laver man et vinterdække?

Først og fremmest bør man fjerne det værste ukrudt, hvor man har i sinde at beskytte et stykke jord eller en plante. Det er dog meget vigtigt IKKE at vintergrave – dvs. at vende jorden om vinteren. Det eneste vintergravning gør, er at skade jordens mikroliv – ikke godt!

Derefter lægges et lag dyremøg eller kompost. Heri er der en masse næringsstoffer, som ligger klar til de sultne afgrøder og planter om foråret – samtidig fungerer det også isolerende.
Dernæst lægges et lag, som skal dække og beskytte mod blæst og regn. Blade, haveaffald, kviste, hø og halm er godt til dette.

Når det står færdigt, bør det ikke være tykkere end 8 cm, da der ikke må opstå iltmangel. Vinterdækket må derfor gerne være lidt løst.

I midten af marts bør man fjerne vinterdækket, så jorden kan opvarmes af solens lune stråler. Jorden der står tilbage bør nu være let, muldet og rig på næringsstoffer!

Brugen af møg og kompost

Når du bruger møg og kompost, er det vigtigt, at det ikke er helt omsat. Møget og komposten skal enten være friskt eller halvt omsat – dermed udvaskes næringsstofferne ikke, da næringsstofferne er bundet i organiske forbindelser. I planteholdigt møg som mødding, vil næringsstofferne heller ikke udvaskes, da der er meget organisk materiale (plantematerialet), som binder næringsstofferne.

Når næringsstoffer udvaskes, mister man dem ikke mindst – de ender også i vores grundvand og i havmiljøerne, hvor de kan forsage iltsvind.

moeg
Frisk hestemøg som vinterdække er super godt. Gratis hestemøg kan fås her på GratisGødning (foto: havenyt)

 

Besvar

 1. Elsebeth Christiansen

  Jeg vil meget gerne have noget gratis hestemøg.
  Jeg bor i nærheden af Ebeltoft. Er det muligt ?
  Venlig hilsen
  Elsebeth Christiansen
  Rugårdsvej 4 c
  8400 Ebeltoft

 2. Inger Bonnichsen

  Hvordan fjerner man sig fra listen over gødningssteder? Vi er fraflyttet ejendommen på Volstrupvej 11, 7560 Hjerm

 3. Jytte Nauerby

  Jegvil gerne have noget hestegødning her til vinter. Jeg bor i Silkeborg, hvir finder jeg det nærmeste sted?

Kommentar er lukket